Mengenai

Ph.D. program adalah program empat tahun. Format untuk ijazah ini terdiri daripada kursus dan tesis. Pelajar mesti lulus peperiksaan lisan dan lisan lengkap dalam tempoh dua tahun pertama program ini.

Tesis adalah komponen kerja yang paling penting ke arah ijazah dan melibatkan penyelidikan asal. Langkah pertama bagi mana-mana calon pelajar adalah memilih penyelia berpotensi dan berunding dengan penyelia, mengatur rancangan penyelidikan termasuk topik tesis yang mungkin, sebelum masuk ke program. Kepentingan penyelidikan fakulti adalah faktor kritikal dalam keputusan awal ini.

Jabatan ini cuba mengembangkan dan mengukuhkan aktiviti penyelidikannya dan pelajar siswazah akan memainkan peranan penting dalam usaha ini. Hampir semua anggota fakulti di jabatan menerima pembiayaan dalaman atau dalaman untuk menyokong program penyelidikan mereka.

Ijazah siswazah secara tradisional telah dianugerahkan untuk menyelesaikan tesis yang memuaskan. Laluan tesis menyatakan tradisi asas akademik akademik. Ia juga berkaitan dengan program sarjana muda Universiti kerana penciptaan tesis dalam mana-mana disiplin memerlukan pelbagai kemahiran yang menjadi pusat kepada tradisi pendidikan liberal, termasuk analisis dan sintesis idea-idea, penyiasatan empirikal, pembinaan dan artikulasi hujah, dan kemahiran menulis.

Kerana sifat Ph.D. program, tesis membentuk keperluan pusat program. Tesis ini akan ditulis di bawah arahan penyelia atau penyelia. Akibatnya, adalah perlu bagi seorang calon untuk menjalin hubungan dengan penyelia berpotensi sebelum permohonan diterima. Calon yang mencari penyelia berpotensi perlu menghubungi sama ada jabatan akademik yang berkaitan atau Sekolah Pengajian Siswazah.

Kepakaran penyelidikan fakulti

Jabatan Matematik mempunyai ahli fakulti yang menjalankan penyelidikan dalam bidang berikut:

 • Algebra
 • Analisis
 • Combinatorics
 • Logik
 • Teori Bilangan, dan
 • Statistik.

Kekuatan penyelidikan jabatan termasuk Teori Bilangan dan Kombinatorik.

Kemudahan dan pusat penyelidikan / institusi

Jabatan kami menjadi ahli PIMS (Pacific Institute for the Mathematical Sciences) pada tahun 2012. PIMS telah diwujudkan pada tahun 1996 oleh komuniti saintis matematik di Alberta dan British Columbia dan seterusnya diperluaskan ke Washington State, Saskatchewan, dan Manitoba. Ia adalah usaha berjuta-juta dolar, dengan pelbagai universiti yang dianugerahkan pembiayaan untuk projek, persidangan, penceramah, jawatan pasca kedoktoran, biasiswa siswazah, dan sebagainya.

Mandat PIMS adalah untuk mempromosikan penyelidikan dalam dan aplikasi sains matematik, untuk memudahkan latihan kakitangan yang berkelayakan, untuk memperkayakan kesedaran awam dan pendidikan dalam sains matematik, dan mewujudkan perkongsian matematik dengan organisasi serupa di negara lain (dengan tumpuan khusus pada Rim Pasifik). Dana PIMS Kumpulan Penyelidikan Kerjasama, Fellowship Pasca Doktor, dan peristiwa individu secara kompetitif.

Terdapat banyak faedah mempunyai keahlian dalam PIMS. Setiap tahun, jabatan ini mempunyai dua orang doktor pasca kedoktoran, yang ditaja oleh PIMS. Beberapa anugerah kewangan telah diberikan kepada pelajar fakulti dan siswazah di jabatan.

Faedah program dan hasil belajar

Manfaat program dan hasil pembelajaran yang berpotensi dan kemahiran / pengetahuan yang akan diperoleh oleh pelajar semasa menyiapkan program:

Program matematik akan membolehkan anda membangunkan pelbagai kemahiran matematik, seperti: menangani konsep abstrak, menganalisis dan menyelesaikan masalah, membina hujah matematik, menganalisis dan menafsirkan data, mencari corak dan membuat kesimpulan, menggunakan teori matematik untuk teori fizikal, dan menggunakan perisian matematik. Anda juga akan belajar untuk mengemukakan hujah dan kesimpulan dengan ketepatan dan kejelasan, mengatur kerja dan masa anda dengan berkesan, serta membina pemikiran kritis, komunikasi dan kemahiran kerja berpasukan.

Latar belakang pendidikan yang relevan

Contoh-contoh latar belakang / kursus pendidikan yang relevan untuk pertimbangan kemasukan ke program ini:

Pelajar dengan MSc dalam matematik dengan IPK yang kuat harus bersedia untuk memasuki Ph.D. program.

Mencari Penyelia

Pelajar dikehendaki untuk mendapatkan penyelia yang berpotensi sebelum mengemukakan permohonan untuk program ini.

Konsentrasi

 • Matematik gunaan
 • Bioinformatik
 • Biofisika
 • Kimia komputasi dan teori
 • Sains Komputer
 • Geofizik
 • Biologi matematik
 • Nanoscience
 • Matematik tulen
 • Statistik
 • Fizik teori
Program diajar dalam:
 • English

Lihat 6 lagi program yang ditawarkan oleh University of Lethbridge »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 4, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
48 
Sepenuh masa
Price
40,212 CAD
Antarabangsa: $ 40,212. Warga Kanada dan Penduduk Tetap: $ 19,766.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date