Mengenai

Pemikiran Budaya, Sosial, dan Politik utama dalam Ph.D. Program ini bersifat interdisipliner dan berdasarkan kepada model pembelajaran kohort yang memupuk persekitaran interdisipliner dan pertukaran, penyelidikan, mentoring rakan, kolaborasi di kalangan sekumpulan kecil pelajar, dalam pengalaman pembelajaran berpasukan. Matlamat akademik keseluruhan program ini adalah untuk memberi penekanan kepada pemikiran sosial, budaya, dan politik dan untuk menanamkan peralatan intelektual dan praktikal yang diperlukan untuk bekerja dengan jayanya dengan rakan kongsi dan agensi komuniti untuk memudahkan perubahan sosial. Pelajar yang menamatkan pengajian dari Pusat Kebudayaan, Sosial, dan Politik adalah pakar yang terlatih, yang menunjukkan mozek kemahiran profesional (contohnya pengajaran, ulasan rakan, persembahan, pemikiran kritikal, dan lain-lain) dan kecekapan penyelidikan. Graduan mampu menghasilkan penyelidikan novel, relevan, dan ketat yang membuat sumbangan penting dan substantif kepada pengetahuan interdisipliner.

Majoriti Pemikiran Budaya, Sosial, dan Politik adalah berdasarkan tesis dan mengharuskan pelajar untuk menyelesaikan 9.0 hingga 18.0 jam kredit kursus semester siswazah dan tesis. Senarai kursus yang diperlukan untuk major ini digariskan dalam Kalendar Pengajian Siswazah dan Katalog Kursus.

Program ini sangat bersifat teori dan interdisipliner dan bertujuan untuk mengutamakan pelajar dalam teori teori dan metodologi kritis. Sepanjang batas disiplin, Pemikiran Budaya, Sosial, dan Politik utama menekankan penglibatan kritikal idea dan manifestasi mereka dalam pergeseran konteks budaya, sosial, dan politik.

Hasil pembelajaran utama program adalah

  • Kepakaran komprehensif dan pemahaman yang lebih maju tentang kerangka teoretis yang berkaitan dengan pemikiran budaya, sosial dan politik seperti Feminisme, Poststructuralism, Postmodernism, Postcolonialism, dan Teori Kritikal.
  • Kepakaran yang komprehensif dan pengetahuan substantif yang maju dalam bidang interdisipliner pemikiran budaya, sosial dan politik. Topik penyelidikan tidak dikekang tetapi mungkin termasuk masalah, isu, dan konsep seperti jantina, bangsa, kelas, kecacatan, seksualiti, kesamaan, kewarganegaraan, keadilan, kuasa dan rintangan.
  • Kepakaran yang komprehensif dan pemahaman yang lebih maju mengenai metodologi dan kaedah yang berkaitan dengan pemikiran budaya, sosial dan politik, seperti Materialisme Sejarah, dan penguasaan kaedah yang sesuai, seperti Analisis Wacana, Etnografi, dan Wawancara.
  • Kepakaran yang komprehensif dan keupayaan canggih untuk mencadangkan, merekabentuk, menyampaikan dan menyebarkan penyelidikan yang asli dan relevan di dalam kawasan disiplin pemikiran budaya, sosial dan politik.

Ph.D. program ditadbir secara terpusat oleh Sekolah Pengajian Siswazah dan bukannya oleh jabatan atau Fakulti individu.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 6 lagi program yang ditawarkan oleh University of Lethbridge »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 4, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
48 
Price
40,212 CAD
Antarabangsa: $ 40,212. Warga Kanada dan Penduduk Tetap: $ 19,766.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date