Doktor Falsafah Cina

Tempoh: 3 atau 4 tahun (sepenuh masa)

Di Jabatan Cina lapan universiti di Hong Kong, Jabatan Universiti China telah membentuk ciri-cirinya sendiri, terutama dalam bidang penyelidikan kesusasteraan dan linguistik, dan mempunyai pengaruh tertentu dalam kalangan akademik di dalam dan di luar negara.

Profesor Cai Zongqi adalah pensyarah di Jabatan Cina Universiti Lingnan dan juga profesor kesusasteraan Cina dan kesusasteraan perbandingan di University of Illinois di Urbana-Champaign. Beliau adalah seorang sarjana yang terkenal dengan reputasi antarabangsa. Profesor Cai mempengerusikan penerbitan Journal of Lingnan, mendedikasikan kepada kebangkitan tradisi pengajian Cina yang mulia di Universiti Lingnan di Guangzhou, meningkatkan tahap penyelidikan akademik jabatan, dan membawa reputasi Jabatan Lingda Cina ke tahap yang lebih tinggi.

Dalam kelas klasik, linguistik dan kesusasteraan, Profesor Li Xiongxi, Profesor Xu Zibin, Profesor Liu Yanping, Profesor Wang Chunxi, dan lain-lain, telah menerbitkan hasil penyelidikan. Profesor Xu Zidong adalah ahli penyelidikan sastera kontemporari Cina kontemporari dan kontemporari.

Profesor Liu Shaoming dan Profesor Emeritus Ma Youxi, kedua-dua Kuliah Emeritus Jabatan, adalah ulama terkenal di peringkat antarabangsa. Selepas mereka bersara, mereka terus memberi perhatian dan mempromosikan pembangunan akademik Jabatan Cina. Dari tahun 2008 hingga 2012, Jabatan Cina Universiti Lingnan ditaja oleh Kelab Joki Hong Kong untuk menubuhkan "Program Pengajian Kesusasteraan Cemerlang Cemerlang". Profesor Chen Sihe, Profesor Gu Bin, Profesor Wang Xiaoming, Profesor Liu Zaifu dan Profesor Zhong Ling dari Fudan University. Tunggu. Sebaliknya, Jabatan ini juga telah menubuhkan program penulis sekolah sejak tahun 2003. Ia telah menjemput penulis-penulis seperti Bai Xianyong, Ma Yuan, Wang Anyi, Acheng, Li Ang, Zhang Dachun, Su Tong, Chen Guanzhong dan Li Zishu untuk mengajar di jabatan ini. Kedua-dua program secara langsung menyumbang kepada program siswazah jabatan.

Ramai pelajar pascasiswazah yang lulus dari Jabatan Cina Lingda mempunyai pencapaian akademik dan akademik cemerlang, seperti penulis Shanghai Shulan, yang merupakan penulis skrip utama "Nama Terkenal"; Pengarang Hong Kong, Chen Hui, wakil "Zhuxiangji" memenangi Kesusasteraan Cina Hong Kong Anugerah dwitahunan.

Kaedah permohonan

1. Masuk ke program kedoktoran di bawah Skim Biasiswa Doktor Hong Kong

Setiap pemenang biasiswa PhD akan menerima biasiswa HK $ 25,100 * sebulan dan elaun aktiviti pengangkutan / pembelajaran sebanyak HK $ 12,600 * untuk tempoh tiga tahun. Di samping itu, universiti akan mengetepikan yuran pengajian tahun pertama untuk pemenang. Jika tempoh am pemenang biasiswa adalah empat tahun, universiti akan menganugerahkan jumlah biasiswa dan elaun yang sama pada tahun keempat pemenang. Pemohon yang memohon untuk laluan ini tetapi tidak menerima biasiswa akan dipertimbangkan untuk mendaftarkan pemohon secara langsung kepada pelajar siswazah Lingda dan memberi geran pelajar siswazah.

* Jumlah dilaraskan tahun demi tahun

Pemohon boleh mengemukakan permohonan asas mereka dengan melayari laman web RGC di www.rgc.edu.hk/hkphd dari 1 September hingga 1 Disember 2018 (jam 12 tengah hari Hong Kong) . Pemohon akan dikeluarkan nombor permohonan. Pemohon harus melengkapkan borang permohonan terperinci dengan melayari sistem aplikasi dalam talian di www.ln.edu.hk/admissions/applyonline pada atau sebelum 2 Disember 2018 . Aplikasi lewat tidak akan diterima.

2. Pendaftaran langsung dalam Ph.D.

Pemohon juga boleh memohon secara langsung ke sekolah. Pelajar siswazah sepenuh masa yang diterima secara umumnya boleh menerima bursari pasca siswazah. Para pelajar PhD boleh mendapat HK $ 16,720 * sebulan.

* Selepas status pelajar disahkan, perbendaharaan pelajar doktoral akan disesuaikan kepada HK $ 17,050.

Sekolah akan menerima permohonan kemasukan dari 1 November 2018 hingga 25 Januari 2019 . Pemohon boleh mengemukakan permohonan dalam talian di www.ln.edu.hk/admissions/applyonline. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.LN.edu.hk/reg/info/grad.

Kemasukan am

 1. Untuk memohon ijazah Ph.D, anda mesti:
  a. memegang Ijazah sarjana yang diluluskan oleh Universiti;
  Mempunyai ijazah kepujian peringkat pertama atau kedua dalam pengajian, atau kelayakan yang setara atau kelayakan profesional yang diiktiraf oleh Universiti, dan sekurang-kurangnya satu tahun ijazah sarjana di kolej / universiti yang diiktiraf, dan boleh menunjukkan penyelidikan Keputusan; atau
  c. mendapatkan kelayakan yang sama seperti atau b. di atas; atau
  d. Memberi bukti pencapaian akademik dan profesional.
  [Nota: Pemohon yang memegang ijazah sarjana muda dan mempunyai kelayakan penyelidikan atau pengalaman yang berkaitan hanya boleh memasuki program Ph.D dalam keadaan istimewa. Secara umumnya, pemohon yang tidak memegang ijazah sarjana mestilah terlebih dahulu memasuki program Master of Philosophy dan tidak akan dimasukkan terus ke program ijazah doktoral. ]
 2. Di samping memohon pemohon ijazah dari universiti di Hong Kong atau negara-negara berbahasa Inggeris yang lain, pemohon lain harus memperoleh sekurang-kurangnya 550 (berdasarkan kertas) atau 213 (diuji komputer) atau 79 (dalam talian) dalam ujian TOEFL; Atau dapatkan skor 6.5 atau ke atas dalam Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS), atau skor setara dalam ujian kemahiran bahasa Inggeris yang diakreditasi atau kelayakan bahasa yang setara yang diiktiraf oleh sekolah berdasarkan kes demi kes. Pemohon juga perlu memenuhi keperluan kemasukan tambahan untuk setiap kursus.
 3. Di bawah Skim Biasiswa Doktor Hong Kong, pemohon perlu menyerahkan transkrip TOEFL atau International English Test (IELTS) sebagai tambahan kepada pemohon ijazah dari Hong Kong atau universiti bahasa Inggeris yang lain. Sekiranya pemohon bercadang untuk mengambil kursus doktor (cth. Cina) dalam bahasa lain selain Bahasa Inggeris, syarat di atas boleh diketepikan. [Nota: Pemohon masih diperlukan untuk memenuhi keperluan kemahiran bahasa yang disenaraikan oleh Universiti. ]
Program diajar dalam:
 • English

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh Lingnan University »

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 10, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
30 - 72 
Sepenuh masa
Price
42,100 HKD
Deadline
Permintaan Maklumat
Deadline for application via HKPFS: 1 December 2018; Deadline for application to the University directly: 25 January 2019.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Deadline for application via HKPFS: 1 December 2018; Deadline for application to the University directly: 25 January 2019.

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Deadline for application via HKPFS: 1 December 2018; Deadline for application to the University directly: 25 January 2019.
End Date