Doktor Falsafah (Sains) (Penyelidikan)

Umum

Penerangan Program

Penyelidikan di Sekolah Biosains merangkumi empat tema yang luas dan disokong oleh kumpulan utama penyelidik dalam sebatian bioaktif (Discovery Drug


Penyakit berjangkit/>

  • Keanekaragaman biokimia yang kaya di Malaysia membolehkan penemuan sebatian novel untuk memerangi penyakit berjangkit. Di Taylor's University , sebatian semula jadi yang dikenal pasti akan diperiksa untuk sifat bioaktif mereka serta cara tindakan mereka. Selain penyelidikan antimikroba, penyelidikan interaksi tuan rumah-patogen difokuskan untuk memahami manifestasi penyakit dalam sel tuan rumah.

Penyakit Tidak Berjangkit

  • Diet, merokok, penggunaan alkohol, gaya hidup yang tidak aktif dan tekanan telah menyumbang kepada penyakit jantung, penyakit pernafasan, kencing manis dan kanser. Ubat-ubatan yang tersedia untuk penyakit-penyakit ini sering disertai oleh kesan sampingan yang tidak diingini, tidak cukup selektif atau terlalu mahal. Oleh itu, kluster ini mensasarkan penemuan sebatian utama baru dan untuk mengesahkan secara saintifik penyelesaian semula jadi untuk penyakit kronik yang berkaitan dengan gaya hidup.

Penyelidikan Alam Sekitar

  • Penyelidikan yang dijalankan dalam kelompok ini memberi tumpuan kepada bioremediasi, pengenalan taksonomi flora laut dan untuk memudahkan pembangunan mekanisme atau proses yang mematuhi undang-undang alam sekitar. Ia akan mensasarkan peningkatan simpanan sumber, pembuangan sisa dan menyelesaikan masalah tekanan alam sekitar. Di samping itu, para penyelidik dalam kelompok ini juga menyediakan perundingan dan latihan dalam sistem pengurusan alam sekitar.

Sains Makanan dan Pemakanan

  • Tujuan kajian yang lebih meluas dalam kelompok ini adalah mengkaji asas-asas dan aspek penggunaan makanan berfungsi baru, makanan perubatan dan nutraseutikal serta teknologi baru yang memudahkan perkembangan produk pengguna baru yang meningkatkan kesihatan manusia, keselamatan makanan dan fungsi.

Bidang-bidang ini penting kerana mereka menangani isu-isu penting dalam kesihatan manusia dan kemampanan. Kerja semasa menekankan aktiviti penyelidikan asas yang akan membolehkan pemahaman yang lebih baik tentang kanser, penyakit berjangkit dan penyakit gaya hidup menerusi penggunaan teknik biologi molekul dan selular. Ini akan dilengkapi dengan penyelidikan dalam produk semula jadi bioaktif, terutamanya untuk kegunaan ubat dan nutraseutikal untuk merawat dan mencegah penyakit. Pada akhirnya, matlamat utama program PhD ini adalah untuk memperbaiki kesihatan manusia dan mengenal pasti terapi alternatif yang mampu dimiliki. Penyelidikan alam sekitar akan menumpukan kepada mekanisme pembangunan untuk menjimatkan sumber tenaga dan menggunakan penunjuk biologi untuk memantau dan mengesan sumber bahan pencemar mikrob dalam sistem air dan makanan kita.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Taylor’s University is a member of the Taylor’s Education Group, which also comprises Taylor’s College, Garden International School, Australian International School Malaysia, Sri Garden International ... Baca lebih lanjut

Taylor’s University is a member of the Taylor’s Education Group, which also comprises Taylor’s College, Garden International School, Australian International School Malaysia, Sri Garden International School, Nexus International School, Putrajaya and Nexus International School Singapore. Since its inception in 1969, Taylor’s has become one of Malaysia’s most successful and reputable private higher education institutions. Taylor’s University offers a myriad of courses in tertiary education, from foundation and diploma, to degree, post-graduate and professional programmes. Baca Ringkas
Subang Jaya , Kuala Lumpur + 1 Lagi Kurang