Doktor Falsafah (Ph.D.) dalam transpersonal

Umum

Penerangan Program

Jika anda seorang pelajar motivasi diri yang bergelut dengan cabaran pada masa ini dan bertujuan untuk membuat perubahan positif di dunia, program ini adalah untuk anda. Program kami menggabungkan pengalaman pembelajaran dengan pertanyaan akademik yang serius dan graduan kita menjadi ulama transpersonal, ahli terapi berorientasikan transpersonally dan pengamal perubatan, pendidik transformatif dan agen perubahan dalam pelbagai konteks sosial dan organisasi.

Kursus termasuk pertanyaan intensif dalam falsafah transpersonal, teori dan penyelidikan; urutan kaedah penyelidikan yang menyediakan pelajar untuk kerja-kerja disertasi mengenai topik yang dipilih; dan pengalaman integratif dan transformasi pendidikan masyarakat-bangunan dan gunaan pembelajaran melalui tempat bersantai dan urutan praksis masyarakat. Program di kampus menyediakan bekas untuk anda untuk menjadi sebahagian daripada komuniti pembelajaran yang pelbagai.

Program kami menawarkan lima kepekatan:

  • Kesedaran dan Pengajian Kreativiti
  • Sains Tingkahlaku
  • Ecopsychology
  • Psikologi somatik
  • Kaedah Penyelidikan dalam Psikologi

Ahli-ahli fakulti kami menyiarkan dalam pelbagai bidang penyelidikan termasuk pengalaman yang luar biasa manusia, kajian kesedaran, kreativiti, ugama, dan antara muka kajian budaya dan psikologi transpersonal. Keseimbangan tersendiri kami kajian ilmiah, pengalaman pembelajaran dan pembangunan profesional menyokong kerja-kerja membawa konsep dan amalan transformasi ke dunia dengan cara yang menggalakkan pertumbuhan peribadi, perubahan sosial, dan penyembuhan dalam pelbagai tetapan.

Apakah ini menyediakan anda untuk?

Pelajar yang tamat Doktor Falsafah dalam bidang psikologi transpersonal pergi ke pelbagai usaha profesional. Mereka yang mempunyai kehidupan profesional sebelum sering menggabungkan prinsip transpersonal ke dalam amalan yang sedia ada. Bersama-sama dengan pengkhususan yang terpilih, ramai graduan membangunkan panggilan baru selepas tamatnya program ini termasuk kerja sebagai jurulatih, pemandu rohani, pendidik, dan ejen perubahan dalam keuntungan, kerajaan, dan persekitaran korporat.

Kesedaran dan Pengajian Kreativiti

Ahli falsafah dan ahli sains telah diterokai konsep kesedaran selama beribu tahun, tetapi hanya kini kita tahu cukup tentang otak untuk membuat kemajuan sains di walaupun soalan yang paling asas. Sudah tentu lebih kekal misteri dan mungkin akan sentiasa. Pada masa yang sama, semua orang biasa dengan pengalaman kesedaran yang tinggi atau berkembang dan perasaan yang seiring sambungan yang lebih besar dengan diri sendiri dan dunia yang lebih luas. Kesedaran dan Pengajian Kreativiti kepekatan kami direka untuk menyediakan ruang untuk pelajar kedoktoran untuk meneroka kesedaran dalam pelbagai dimensi manakala bereksperimen dengan teknologi spiritual dan proses kreatif yang menghasilkan dan dipupuk olehnya. Eksplorasi kami berakar umbi dalam siasatan akademik, amalan renungan, integrasi entheogenic, dan pertemuan intersubjektif dengan ahli-ahli komuniti pembelajaran kami.

Sains Tingkahlaku

Kepekatan Sains Tingkahlaku memberi tumpuan kepada neuroscientific, tingkah laku, dan psikologi kognitif. Selain daripada topik tradisional, pelajar diperkenalkan kepada disiplin lepasan ijazah yang lebih inovatif seperti neurotheology, neurophenomenology dan bioetika dalam konteks yang lebih luas daripada kajian kesedaran. Soalan-soalan mengenai kaitan saraf pengalaman kerohanian dan keagamaan dan masalah sekitar peningkatan otak manusia melalui teknologi transformatif juga merupakan sebahagian daripada kepekatan ini.

Ecopsychology

Ecopsychology menghampiri jiwa manusia sebagai satu fenomena alam semula jadi dan melihat semua perkara psikologi dan spiritual dalam terang penyertaan kita dalam kehidupan dunia ini lebih daripada yang manusia. Kepekatan ini meneroka ecotherapy cara, tindakan alam sekitar, dan cara-cara ekologi bertanggungjawab kehidupan menggalakkan kesihatan optimum mental, kesejahteraan, dan rasa transpersonal itu.

Psikologi somatik

Psikologi somatik menangani cabaran-cabaran yang dikemukakan kepada kehidupan orang ramai dengan pecah di antara dunia ilmu pengetahuan dan dunia hidup, pengalaman termaktub. Ia memberi tumpuan kepada badan sebagai tempat kecerdasan evolusi, pembelajaran, dan transformasi. Lukisan pada kedua-dua perspektif Timur dan Barat, kepekatan ini meneroka interaksi antara proses badan dan negeri-negeri kesedaran melalui perspektif yang transpersonal psikologi.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Sofia University has built itself on a foundation of transformative, transpersonal education since 1975.

Sofia University has built itself on a foundation of transformative, transpersonal education since 1975. Baca Ringkas