Doktor Eksekutif dalam Pentadbiran Perniagaan

Umum

Penerangan Program

Kenapa EDBA

Anda adalah Pengurus Kanan Eksekutif

Anda adalah seorang profesional dalam aktiviti (pengurus perniagaan, eksekutif kanan, perunding, guru atau pembicara), dan mempunyai lebih dari sepuluh tahun pengalaman.

 • Anda digerakkan oleh keinginan untuk memformalkan pengetahuan anda, untuk berkongsinya.
 • Anda berhasrat untuk membezakan amalan anda.
 • Anda ingin menghasilkan penyelidikan akademik peringkat tinggi dan menyebarkannya dalam bentuk penerbitan dan berfungsi untuk membawa batu anda ke bangunan pengetahuan dalam bidang yang digunakan.
 • Anda merasa termotivasi untuk menulis tesis mengenai isu pengurusan konkrit yang disokong oleh alat penyelidikan saintifik.
 • Anda ingin mengakses tajuk "Akademik berkelayakan" atau "Doktor eksekutif" sebagai sebahagian daripada perkembangan kerjaya anda.

Semua dengan jadual yang serasi dengan kehidupan profesional anda dalam kurungan tiga tahun. Jangan teragak-agak lagi, EDBA Paris-Dauphine University dibuat untuk anda!

EDBA dari Paris-Dauphine University adalah program peringkat doktoral, berdasarkan konsep "penyelidikan komited", yang bertujuan untuk bekerja profesional, untuk memberi mereka semua sumber yang diperlukan untuk mengorbankan amalan mereka dan menghasilkan penyelidikan akademik peringkat tinggi.

134312_Paris-Dauphine_3.jpg

EDBA dari Paris-Dauphine University bertujuan untuk mempromosikan komunikasi antara dua dunia yang sering jauh, penyelidikan pengurusan dan perniagaan, untuk kepentingan kedua-dua bidang.

Perdamaian ini memungkinkan:
 • Berikan skop saintifik kepada "intuisi" anda
 • Membangunkan legitimasi / penglihatan anda di dunia profesional anda

Akses visi global mengenai strategi perniagaan, organisasi fungsinya termasuk kemajuan terkini dalam penyelidikan teori dalam konteks saintifik.

Mengambil bahagian dalam evolusi pengetahuan dalam bidang kepakaran anda dengan mengkaji amalan profesional anda; "... Selepas latihan, dalam kehidupan seharian saya sebagai pengurus, saya tidak lagi memahami masalah dengan cara yang sama, tetapi dengan perspektif yang lebih, dan dari beberapa sudut ..." (Elisabeth Bordes)

Bekerja dan berhubung dengan eksekutif kanan dalam persekitaran yang didorong oleh penyelidikan.

Bekerja pada tahap kepakaran yang tinggi dalam sektor aktiviti anda dan di dalam syarikat anda terima kasih kepada akses terus kepada rujukan dalam bidang Sains Organisasi.

Mengambil bahagian dalam aktiviti penyelidikan Pusat Pengurusan terbesar di Perancis: Dauphine Research in Management (DRM)

Menjadi guru rujukan di universiti antarabangsa dan sekolah perniagaan melalui analisis sistematik mengenai isu-isu pengurusan.


Singkatnya, menjadikan peluang pembangunan kaya ini sebagai batu loncatan yang kukuh untuk kejayaan kerjaya dan kejayaan pengurusan.

Mengapa Dauphine

Paris-Dauphine University adalah salah satu universiti pertama di Eropah untuk menawarkan DBA Eksekutif, pada tahun 2008, dan yang pertama di Perancis. Hari ini, program ini memenuhi kejayaan yang semakin meningkat, dengan promosi tahunan sebanyak 16 peserta, dari mana 30% hingga lebih daripada separuh adalah antarabangsa. EDBA kaya dengan pertukaran pengalaman yang menyediakan keterbukaan antarabangsa ini.

10 alasan yang baik untuk memilih EDBA dari Paris-Dauphine University

 1. Anda disokong oleh pasukan penyelidik guru peringkat tinggi, menjamin kualiti kandungan dan pengawasan, kriteria penentuan untuk pembezaan dari program lain.
 2. Anda adalah sebahagian daripada universiti Perancis pertama di peringkat dunia untuk penyelidikan pengurusan: enam pusat penyelidikan (termasuk 4 yang berkaitan dengan CNRS), sekolah doktoral dengan 7 program doktor (Sains Pengurusan, Sains Ekonomi, Sains, Sains Komputer, Undang-undang, Sosiologi dan Sains Politik), lebih daripada 200 pelajar tesis kedoktoran, 430 pelajar doktoral, 77 tesis yang dipertahankan pada tahun 2013, lebih daripada 20 kerusi, inisiatif dan bidang penyelidikan dan pengajaran, lebih daripada 40 kontrak penyelidikan yang ditandatangani 2013.
 3. Tahap pendidikan menjadikan Paris-Dauphine University sebagai sumber pertama untuk mengeluarkan ijazah kedoktoran dalam pengurusan di Perancis dalam bidang Kewangan / Pemasaran / Perakaunan-Kawalan-Audit / Organisasi / Strategi / Sistem maklumat. Lebih 20 tesis kedoktoran telah memenangi anugerah nasional atau antarabangsa sejak 10 tahun yang lalu.
 4. Anda akan menjadi milik universiti pertama Perancis yang diakreditasi EQUIS (akreditasi yang paling selektif di dunia untuk universiti dan sekolah Pengurusan).
 5. Anda akan membina hubungan yang kuat dengan guru dan pelajar dan menyertai rangkaian alumni yang sebenar. Pautan kepada rangkaian alumni.
 6. Anda akan menemui sebuah esprit de corps dan kolaborasi yang memihak kepada pembangunan dan pelaksanaan projek-projek penyelidikan dan bantuan daripada kakitangan pengajar untuk penerbitan buku.
 7. Anda akan mendapat manfaat daripada persekitaran yang istimewa dan merangsang: Universiti Paris-Dauphine menempatkan Perancis di perpustakaan penyelidikan rujukan dalam Ekonomi dan Pengurusan. Perpustakaan Pengajian mempunyai lebih daripada 60,000 buku, 17 ruang kerja kumpulan dan 620 tempat bacaan. Pendaftaran di EDBA memberikan akses kepada semua sumber digital Dauphine, termasuk pangkalan data akademik.
 8. Dalam dinamik kemajuan untuk para pelajarnya, Dauphine telah menjadi sebahagian daripada inisiatif PSL "Paris Sciences et Lettres" sejak tahun 2011. Ini membawa cita-cita untuk membina sebuah universiti penyelidikan yang menonjol di 20 teratas di seluruh dunia.
 9. Pelajar program EDBA, anda akan mendapat manfaat daripada sokongan pusat Pengurusan terbesar di Perancis, berlabel CNRS: DRM - Dauphine Recherches en Management, yang merangkumi satu pasukan dari 76 penyelidik yang hebat dan 142 pelajar doktor dan mewakili banyak peluang untuk pertukaran dan daripada kerjasama.
 10. Ia terletak di tengah-tengah Paris dan Eropah yang memudahkan akses pelajar antarabangsa.

134309_Paris-Dauphine_1.jpg

Kursus latihan

Latihan untuk profesional kanan.

EDBA mempunyai format latihan berterusan separuh masa yang merangkumi tiga tahun.

Dianjurkan tiga hari sebulan, pada hujung minggu (petang Jumaat, Sabtu dan Ahad), seminar membolehkan peserta meneruskan kegiatan profesional mereka.

"Seminar dari Jumaat petang hingga Ahad petang adalah salah satu sebab yang menyebabkan saya memilih EDBA Dauphine" (Promosi 7)

"Modaliti EDBA dengan kursus dan seminar pada hujung minggu terpilih sangat praktikal" (Mike Pfister, Promosi 6).

Latihan ini berlangsung selama 3 tahun dan diedarkan seperti berikut:

 • Kurikulum teras 14 hari Teori untuk memahami asas-asas teori sains pengurusan, termasuk 6 hari seminar "pilihan".
 • 18 hari metodologi penyelidikan.
 • 16 hari Amalan Penyelidikan untuk menguraikan cabaran dan alat penyelidikan, termasuk 7 tutorial kolektif, 7 seminar amalan, 3 hari seminar bertulis.
 • 3 penghantaran perantaraan sebelum pra-pertahanan.
 • Penulisan itu, maka pertahanan tesis sekali alat penyelidikan dikuasai.

Permulaan latihan

Tarikh mula latihan: Oktober

Tarikh akhir latihan: N + 3

Bahasa

Promosi ini terdiri daripada dua kumpulan, satu di mana pengajaran disampaikan dalam bahasa Inggeris, yang lain yang semua pengajaran disampaikan dalam bahasa Perancis. Beberapa seminar elektif boleh dihantar dalam satu bahasa.

Kebanyakan dokumen pendidikan adalah dalam bahasa Inggeris, yang membayangkan arahan minimum bahasa Inggeris apabila membaca.

EDBA dari Paris-Dauphine University kini dihantar ke 3 kampus

 • Paris (EDBA dari Paris-Dauphine University)

Diploma yang dipindahkan dengan kerjasama dengan:

 • Beijing (EDBA dari Paris-Dauphine University / Universiti Tsinghua)
 • Beirut (EDBA dari Universiti Paris-Dauphine / Universiti Saint Joseph)

program

Université Paris-Dauphine telah memilih untuk menawarkan 288 jam latihan bersemuka (tidak termasuk pengawasan Tesis Pengarah) yang memberikan sokongan padu kepada pelajar EDBA sepanjang latihan mereka. EDBA biasanya berlaku lebih dari tiga tahun dan boleh, dengan persetujuan juri sebelum pembelaan, dilanjutkan ke tahun ke-4. Tahun pertama dikhususkan untuk latihan konseptual dan metodologi pepejal (melalui modul universiti) dan pembangunan projek yang sah secara saintifik. Dari tahun ke-2, seminar yang semakin mendalam akan diikuti, dan realisasi kerja empirikal perlu dimulakan. Tahun ke-3 dikhaskan untuk menyelesaikan kerja empirikal dan penulisan tesis EDBA.

Peta program EDBA telah dirancang di sekitar tema utama.

Seminar

Seminar kursus teras (25 hari) Seminar terperinci (7 hari) Bengkel Penyelidikan (16 hari)
 • Reka Bentuk Penyelidikan
 • Epistemologi
 • Inovasi & Pengurusan
 • Kaedah kualitatif
 • Kaedah kuantitatif
 • Prestasi organisasi
 • Teori organisasi
 • Inovasi
 • Pendekatan budaya
 • Ruang pengurusan dan wilayah
 • strategi
 • Pendekatan berasaskan proses
 • Pendekatan perhubungan
 • Sensasi
 • Strategi dalam amalan
 • Giliran diskursif
 • Model Perniagaan
 • Amalan Penyelidikan
 • Menulis seminar
 • Tutorial kolektif

Bacaan

Sebelum permulaan program, bacaan wajib ditunjukkan untuk mempersiapkan peserta untuk masuk ke dalam program.

Sepanjang program ini, pembacaan ini menjembatani kerja para peserta untuk menyempurnakan sesi tatap muka dan memastikan refleksi yang mendalam mengenai aspek yang berbeza untuk dikuasai (metodologi, teori, amalan penyelidikan, dan sebagainya)

Kerja

3 persembahan menandakan kemajuan sebelum pembelaan sebelum:

 • Projek penyelidikan yang dinyatakan
 • Kajian kesusasteraan dan reka bentuk penyelidikan
 • Kajian empirikal dan analisis data

134310_Paris-Dauphine_2.jpg

Profil peserta

Peserta EDBA adalah profesional peringkat tinggi yang mempunyai profil atau pengalaman dengan dimensi antarabangsa. Lebih dari 2/3 pelajar EDBA datang dari luar negara (Amerika Syarikat, Belgium, Jerman, Mesir, Lubnan, dll.)

Umur purata adalah sekitar 40 tahun. Pelajar kami pada amnya berusia 35 hingga 55 tahun.

Motivasi peserta adalah berbeza:

 • Kesediaan untuk memperdalam masalah, keheranan marginal.
 • Kesediaan untuk membangun dan menubuhkan status ahli dengan keupayaan yang serius untuk menghasilkan pengetahuan yang sah.
 • Kesediaan untuk membangun, melengkapkan atau secara saintifik menguji keteguhan alat.
 • Kesediaan untuk menukar karier.
 • Mengejar refleksi mendalam di bidang khusus selepas MBA.
 • Kesediaan untuk menyampaikan pengetahuan dengan cara terstruktur.

Apa yang menyatukan semua peserta kami ialah keinginan untuk membangunkan refleksi yang mendalam melalui cabaran intelektual yang tegas.

Syarat pendaftaran

Syarat pemilihan

EDBA adalah latihan peringkat tinggi, menuntut para peserta, yang memerlukan prasyarat:

 • memegang Bac + 5 (Master Penyelidikan / DEA, DESS, Master 2, MBA, dan lain-lain),
 • mempunyai sekurang-kurangnya 10 tahun pengalaman profesional dalam kedudukan tanggungjawab,
 • mempunyai selera untuk penyelidikan serta idea untuk subjek penyelidikan,
 • menguasai bacaan bahasa Inggeris.

Tarikh pendaftaran: Mac hingga September.

Calon EDBA mesti mencadangkan projek subjek sebaik sahaja ia memohon dan dapat menunjukkan minat dalam subjek ini baik pada tahap praktikal dan teori. Projek subjek ini akan diperhalusi lagi.

Sifat EDBA memerlukan pendekatan tertentu dan pemohon mesti mempunyai motivasi untuk:

 • Bekerja dengan kaedah dan model saintifik.
 • Menggerakkan penalaran saintifik / berstruktur.

Pemilihan dibuat dalam tiga peringkat:

 • Fail lengkap yang lengkap.
 • Penyampaian subjek penyelidikan dalam sepuluh halaman (termasuk bibliografi).
 • Selepas pra-pemilihan fail, temu bual pemilihan dengan pengarah EDBA dan / atau ahli fakulti.

Juri menilai kualiti calon berdasarkan satu set tanda yang sangat baik untuk keupayaan mereka untuk menyelesaikan penyelidikan yang ketat untuk tesis EDBA, berdasarkan projek tesis EDBA yang dibentangkan.

Tarif

Kos latihan: € 35,000 dibayar dalam 5 ansuran:

 • Oktober tahun 1: 10500 €
 • Februari tahun 2: € 7,000
 • Jun tahun 2: € 7,000
 • Oktober tahun 2: € 7,000
 • Mac tahun 3: € 3,500

Kos EDBA termasuk seminar bersemuka, katering, bekalan koper pendidikan, pemantauan oleh pengarah penyelidikan, organisasi saintifik pertahanan di Paris-Dauphine University, serta akses di perpustakaan dan sumber digital Paris-Dauphine University, untuk tempoh 3 tahun.

Bergantung kepada kemajuan projek, tahun keempat mungkin perlu, kosnya ialah 2000 €; dan 4000 € pada tahun kelima.

134311_Paris-Dauphine_4.jpg

Testimoni

Semangat dan kerjasama pasukan "Semangat berpasukan dan kerjasama dalam promosi dan antara peserta promosi yang berbeza serta pertukaran dengan kenalan yang berkongsi kepentingan dekat sangat mengejutkan saya". (Promosi 7).

"Setelah menyelesaikan kursus DEA (kursus Sarjana dan Doktor Falsafah) dalam bidang ekonomi, membuat doktor sentiasa menjadi aspirasi bagi saya. Sifat praktikal EDBA, yang merupakan sambilan dan dibuat khusus bagi profesional, menjadikannya pilihan optimum untuk mencapai matlamat akademik saya. Pengalaman dan pandangan dari rakan-rakan EDBA saya, masing-masing membawa pengalaman profesional dari pelbagai bidang, sangat tidak ternilai untuk program dan penyelidikan saya sendiri. "(Promosi 6)

"Rangka kerja yang melebihi amalan"
"Tambahan pengalaman profesional saya dengan kemahiran akademik untuk membangunkan aktiviti pengajaran saya (aktiviti kedua saya) dalam rangka kerja yang melampaui latihan dengan mengintegrasikan teori ekonomi / kewangan". (Promosi 3).
Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Dauphine is specialized in the Organization and Decision Sciences. Our mission is to educate future generations of executives, entrepreneurs, leaders and scholars to be both experts in their fields an ... Baca lebih lanjut

Dauphine is specialized in the Organization and Decision Sciences. Our mission is to educate future generations of executives, entrepreneurs, leaders and scholars to be both experts in their fields and socially responsible, cultured, open-minded members of the community. Baca Ringkas