Doktor Antara Institusi dalam Seni dan Budaya

Umum

Penerangan Program

Doktor Inter-Institusi dalam Seni dan Budaya (DIAC) adalah hasil dari gabungan usaha akademik Universiti-universiti Awam di Wilayah Tengah Barat dari ANUIES di mana universiti mengambil bahagian: Autónoma de Aguascalientes; dari Guadalajara; daripada Guanajuato dan Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Ia telah diwujudkan untuk latihan pakar yang dilatih dengan baik dalam analisis, penyelidikan dan penyebaran budaya dan seni, dari sudut tempatan dan serantau Mexico ke pantulan yang sesuai dan perlu mengenai isu-isu ini dalam dimensi global. Walaupun budaya dan seni Amerika Latin dicadangkan sebagai objek kajian dasar, hubungan yang ada di kawasan geografi ini dengan sistem budaya lain tidak dikecualikan dengan cara apapun.

Sekitar seni (dan disiplin khususnya, dari literatur ke teater, dari seni persembahan seperti tarian ke pawagam, dari tradisi lisan dan warisan budaya kepada seni dan reka bentuk avant-garde) dan budaya (dalam makna yang lebih luas dan lebih menyeluruh, iaitu, bagaimana menjadikan manusia dalam masyarakat) adalah lebih penting daripada penyelidikan yang sistematik untuk membentuk masyarakat yang lebih kritikal, lebih reflektif, dalam memahami fenomena seni dan budaya, dalam Manifestasi yang berbeza adalah objek yang relevan dan plurisignificant yang harus dipelajari dari perspektif teori yang berbeza di universiti-universiti Mexico.

Kursus pascasiswazah ini menawarkan komuniti akademik, dan profesional dalam seni dan budaya, ruang yang berkualiti saintifik untuk latihan pascasiswazah mereka memberi tumpuan kepada penyelidikan, untuk memperdalam analisis fenomena budaya dan seni, dalam persekitaran antara disiplin membenarkan dan mempromosikan kerja dalam pasukan.

Program ini berorientasikan kepada penyelidikan dan analisis warisan seni dan budaya (berwujud dan tidak berwujud), mengambil warisan budaya artistik sebagai satu set manifestasi yang menghasilkan proses identiti, ideologi dan estetik.

DIAC mempunyai teras akademik asas untuk 20 profesor sepenuh masa dengan 70% ahli Sistem Sistem Penyelidik (SNI) di peringkat I dan II, yang disatukan menjadi lima garis Generasi dan Penerapan Pengetahuan (LGAC): Kajian sosial seni dan budaya; Analisis wacana artistik; Seni visual; Seni persembahan dan warisan budaya.

Ijazah antara institusi ini mempunyai tempoh maksimum empat tahun dengan penuh dedikasi dan bertujuan untuk profesional dalam bidang seni, sains sosial atau kemanusiaan.

Struktur kurikulumnya terdiri daripada tiga bidang latihan:

 • Kawasan asas dengan inti biasa yang dibentuk oleh bahan-bahan untuk latihan teori-metodologi.
 • Bidang pengkhususan dalam modul intensif akreditasi semester, dengan pilihan penyelidikan tetap fokus pada kerja penyelidikan doktoral.
 • Seminar memperlihatkan penyelidikan untuk merealisasikan tesis. Mereka dijalankan melalui aktiviti pembelajaran bebas daripada pelajar kedoktoran di bawah pengawasan pengarah dan penasihat tesis mereka, dengan sesi pleno setiap akhir semester untuk memberi maklum balas mengenai kemajuan yang dibuat.

objektif

Melatih doktor dengan kecekapan teori-metodologi pepejal dan perspektif multidisiplin dan transdisipliner untuk memahami dan menganalisis fenomena artistik dan budaya.

Objektif Khusus

 • Membangun dan menyebarkan pengetahuan khusus, terkini dan saintifik dalam bidang budaya dan seni sebagai penyelidik dan guru kecemerlangan.
 • Menjana sumber manusia yang berkelayakan dan beretika, dengan rasa sosial dan kritikal yang mendalam, dengan disiplin kerja, untuk menasihati, mengarah dan menilai projek penyelidikan dan tesis, dalam bidang analisis seni dan budaya.
 • Menggalakkan pembangunan metodologi dan garis penyelidikan baru yang berkaitan dengan dan selaras dengan realiti sosial negara, dalam bidang analisis, latihan profesional, pengkhususan, pengemaskinian, pengeluaran, dan pembangunan seni dan budaya.
 • Menjana produk khusus kualiti saintifik dalam bidang penyelidikan seni dan budaya.
 • Menyumbang untuk menyatukan badan-badan akademik khusus dalam bidang penyelidikan dan analisis seni dan budaya.

Profil graduan

Pengetahuan

Dia akan mempunyai pengetahuan tentang empat kaedah analisis kualitatif karya seni, yang dibangun pada abad ke-20, yang masing-masing memberi penekanan kepada beberapa aspek: a) kajian karya itu sendiri; b) analisis hubungan yang wujud antara seni dan produk budaya lain; c) pengenalpastian penentu yang berlaku dalam seni, oleh masyarakat yang merupakan konteks sejarah produksi khususnya, dan d) pengenalpastian hubungan yang ada di antara seni, ideologi dan teori seni dan seni. budaya Apa yang akan memberinya keupayaan untuk membuat cadangan penyelidikan dengan kukuh berdasarkan teori-metodologi.

Akan dapat menerapkan metodologi dan pengetahuan yang muncul di kawasan lain, untuk menganalisis objek artistik, dan masalah khusus dan aspek seni, yaitu, dapat dimainkan dalam konteks transdisipliner.

Kemahiran

Keupayaan untuk menilai sumbangan yang dibuat dalam bidang analisis artistik hingga sekarang dan membuka barisan penyelidikan baru yang relevan dan perlu, kedua-duanya berhubung dengan objek kajian, dan berkenaan dengan teknik dan metodologi analisis digunakan.

Akan dapat mencadangkan, menyelaras dan menjalankan projek-projek penyelidikan yang dijalankan oleh pasukan interdisipliner, memberikan pemahaman yang lebih besar dan mendalam tentang fenomena dan karya-karya artistik yang merupakan objek kajian mereka.

Mencadangkan dan menjalankan penyelidikan inovatif, dengan tahap profesionalisme dan disiplin saintifik yang tinggi, yang melibatkan rasa kritikal yang mendalam dan argumentasi dan pengesahan hasil yang mencukupi.

Sikap dan Nilai

Ia akan mempunyai kesedaran yang jelas mengenai peranan yang dimainkan oleh seni dalam masyarakat, kekhususannya sebagai produk budaya, fungsi sejarahnya dan kepentingan dan keperluan pembangunan, penyebaran dan pemuliharaannya.

Syarat Kemasukan

 • Telah membuat kesimpulan dan mempertahankan tesis atau kerja bertulis mereka dari ijazah sarjana dalam kajian pasca siswazah dalam bidang seni, sains sosial atau kemanusiaan.
 • Mempunyai purata lebih tinggi daripada 80 (atau setaraf) dalam kajian gred lepas yang diperolehi.
 • Mempunyai pengalaman akademik atau profesional dalam bidang yang berkaitan dengan program ini, atau menjadi pelajar cemerlang.
 • Menunjukkan pengalaman dalam penyelidikan, yang harus disokong oleh versi digital disertasi atau disertasi tuan tulis.
 • Ketersediaan untuk menjalankan pengajian mereka dengan dedikasi sepenuh masa dan mengemukakan surat komitmen untuk membawanya dan menyimpulkan mereka; sebagai tambahan, dalam hal menjadi staf IES atau surat kelembagaan yang serupa yang menyokong hal tersebut di atas.
 • Meluluskan temubual yang akan digunakan oleh Suruhanjaya Masuk.
 • Semak domain bahasa selain bahasa Sepanyol semasa (450 TOEFL Bahasa Inggeris atau setaraf dengannya dalam bahasa Perancis, Jerman, Itali atau Portugis).
 • Luluskan EXANI III yang menggunakan Ceneval, dengan sekurang-kurangnya 900 mata.
 • Menerangkan projek penyelidikan asal untuk pembangunan dan kesimpulannya dalam tempoh maksimum lapan semester (minimum six) yang terdiri daripada program DIAC.
 • Surat komitmen untuk menyerahkan tesis pasca siswazah anda dalam tempoh maksimum empat tahun, dari masa pendaftaran.
Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

La Universidad Autónoma de Aguascalientes se ha consolidado como la Máxima Casa de Estudios del estado y se proyecta a nivel nacional e internacional, por su calidad académica, incremento en la oferta ... Baca lebih lanjut

La Universidad Autónoma de Aguascalientes se ha consolidado como la Máxima Casa de Estudios del estado y se proyecta a nivel nacional e internacional, por su calidad académica, incremento en la oferta educativa, investigación y desarrollo tecnológico, además de una difusión cultural y trabajo de apoyo social que le ha valido su prestigio y reconocimiento, pues cuenta con el cuenta con 92% de sus programas institucionales y el 100% de sus posgrados interinstitucionales dentro del Programa Nacional de Posgrados de Calidad (PNPC) de Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología en México, el máximo organismo de ciencia y tecnología en la país; mientras que a nivel internacional seguimos incorporando programas a la evaluación de diversos organismos. Baca Ringkas