DBA dalam Pengurusan dan Teknologi

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Apakah DBA dalam Pengurusan dan Teknologi?

DBA dalam Pengurusan dan Teknologi adalah program doktor eksekutif untuk profesional kanan dengan rasa ingin tahu intelektual yang ingin membuat perbezaan.

DBA dalam Pengurusan dan Teknologi adalah program doktor eksekutif untuk profesional dengan pengalaman luas. Program ini dirancang untuk mereka yang ingin membuat perbezaan dalam organisasi mereka dan masyarakat yang lebih luas dengan memanfaatkan potensi teknologi yang mengganggu.

Tujuan kami adalah untuk mengembangkan jenis "pengamal ilmiah" baru yang dapat menerapkan penelitian mutakhir untuk masalah pengurusan semasa yang memerlukan pemahaman yang tinggi tentang teknologi baru dan potensinya.

Di samping itu, ijazah kedoktoran eksekutif ini akan memberi peluang rangkaian profesional yang luar biasa dan peluang untuk mengambil bahagian dalam komuniti pembelajaran dan inovasi yang menyumbang kepada pengembangan industri, amalan terbaik, untuk membentuk dasar awam yang meningkatkan kesejahteraan, dan untuk menyalurkan gangguan teknologi menjadi kekuatan kebaikan dalam masyarakat.

Program ini diajarkan dengan kerjasama antara Comillas ICADE (Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan dan Fakulti Undang-Undang) dan Comillas ICAI (Sekolah Kejuruteraan). Perikatan strategik ini, bersama dengan tradisi humanistik Universiti Kepulauan Comillas, adalah kunci untuk menangani cabaran dan peluang perniagaan baru yang ditawarkan oleh teknologi secara komprehensif.

DBA adalah program tiga tahun, menggabungkan kursus pendek selama satu setengah tahun pertama, dengan inovasi dan penyelidikan pada babak kedua, yang membawa kepada kejayaan mempertahankan disertasi. Graduan memperoleh ijazah Doktor Pentadbiran Perniagaan Comillas Pontifical University .

Bekerjasama dengan MIT Sloan

MIT Sloan School of Management dan Universidad Pontificia Comillas telah menandatangani Memorandum Perjanjian untuk bekerjasama dalam bidang pendidikan siswazah. Pelajar DBA kami dalam Pengurusan dan Teknologi akan mengikuti kursus di MIT Sloan dengan topik Model Perniagaan Mengganggu. Kami yakin bahawa aktiviti seperti ini akan menandakan permulaan hubungan yang panjang dan bermanfaat antara institusi kami.

Pelajar kami mengatakan perkara berikut

Kumpulan pertama pelajar DBA menyatakan mengenai program ini.

"Program DBA adalah peluang unik bagi para profesional yang cukup senior untuk dipertimbangkan untuk jawatan di Lembaga Pengarah untuk memperoleh pemahaman yang mendalam mengenai kesan teknologi dalam dunia perniagaan, yang diperlukan untuk mengisi jurang yang semakin meningkat."
Paula García Arana, Pengarah Perancangan, Pengendalian dan Peraturan, Santander Consumer Finance

"DBA adalah cara yang sempurna bagi seorang profesional dengan pengalaman luas untuk memperoleh gelar doktor. Ia menggabungkan pendekatan akademik dan pengamal yang terbaik untuk penyelidikan dan inovasi."
Jose Antonio López, Ketua Pegawai Eksekutif Muñoz, Ericsson Spain

"Kita semua hadir dengan pengalaman yang relevan dengan program ini, dan di sini kita mempelajari tinjauan kritikal dan penerapan teori secara sistematik untuk benar-benar membuat perbezaan dalam bidang kita."
Carlos Gómez-Múgica de la Rica, Pengasas Bersama Mago Equity Partners

Apa yang membuat kita berbeza

89% Kedudukan C-Suite

Sebilangan besar pelajar di kohort pertama adalah eksekutif C-Level dalam organisasi mereka, dan 55% adalah CEO atau Rakan Kongsi di syarikat mereka.Pengalaman Kerja

44% pelajar mempunyai pengalaman kerja lebih dari 25 tahun.

Industri

Pelajar kami berasal dari pelbagai latar belakang:

 • Kewangan: 38%
 • Makanan & Minuman: 6%
 • Tenaga: 13%
 • Perundingan: 19%
 • NGO: 13%
 • Perindustrian: 6%
 • Telekomunikasi: 6%


Profil pemohon

DBA dalam Pengurusan dan Teknologi ditujukan kepada calon dengan profil berikut:

 • 20 tahun pengalaman profesional termasuk beberapa tahun tanggungjawab pengurusan tertinggi, atau
 • 15 tahun pengalaman profesional termasuk beberapa tahun tanggungjawab pengurusan tertinggi dan program ijazah Sarjana dalam bidang Sains Sosial, Humanisme atau Kejuruteraan, atau
 • 15 tahun pengalaman profesional termasuk beberapa tahun tanggungjawab pengurusan tertinggi dan pensijilan terakreditasi dalam bidang kepakaran calon (misalnya kelayakan CFA), dan
 • Penguasaan Bahasa Inggeris Profesional
 • Profil lain dapat dinilai setelah mempertimbangkan kesan kerjaya dan kehidupan profesional mereka.

Keperluan tambahan

Tahap Bahasa Inggeris: B2 minimum dan C1 sangat disyorkan.

Kurikulum

DBA disusun dalam dua fasa:

Selama satu setengah tahun pertama, peserta mengambil bahagian dalam kursus latihan lanjutan dan menentukan persoalan kajian mereka. Pada akhir fasa ini, dan setelah penilaian proposal penyelidikan berjaya, peserta memperoleh gelar Program Lanjutan dalam Pengurusan dan Teknologi.

Pada tahun kedua, dan terutama tahun ketiga, para peserta melakukan penyelidikan dan menulis tesis DBA yang mesti mereka pertahankan pada akhir tahun ketiga.

Sepanjang keseluruhan program, dan sebagai cadangan pembelajaran sepanjang hayat untuk alumni, Universiti akan menawarkan pil latihan khusus mengenai isu-isu yang berkaitan dengan pengurusan dan teknologi.

Tahun 1

 • Kursus latihan lanjutan (12 hujung minggu + 1 kursus intensif)
Tahun 2

 • Kursus latihan lanjutan (4 hujung minggu + 1 kursus intensif pilihan)
 • Cadangan Penyelidikan
 • Sesi kerja kolaboratif (2 hujung minggu)

Tahun 3

 • Sesi kerja kolaboratif (3 hujung minggu)
 • Penyelidikan
 • Pertahanan tesis


Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

ICADE Business School, as an integral part of the Faculty of Economics and Business Administration at Comillas Pontifical University, benefits from a long history of training business professionals.

ICADE Business School, as an integral part of the Faculty of Economics and Business Administration at Comillas Pontifical University, benefits from a long history of training business professionals. Baca Ringkas