DBA (Doktor Pentadbiran Perniagaan)

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

The Bradford Doctorate in Business Administration (DBA) adalah puncak pendidikan pengurusan dan telah dilancarkan pada tahun 2001. Ijazah kedoktoran ini secara akademik ketat sebagai PhD tetapi direka untuk pengurus profesional berpengalaman senior.

Ia menghubungkan teori dan konsep akademik dengan amalan perniagaan dan pengurusan.

Dalam fasa pertama program ini, anda akan menjalankan kajian lanjutan mengenai amalan pengurusan, mengkaji teori sedia ada dan mengkaji kaedah penyelidikan di bawah bimbingan ahli akademik dan pengamal terkemuka.

Fasa kedua melibatkan menjalankan kajian empirikal dan menulis disertasi di bawah bimbingan dua penyelia penyelidikan berpengalaman.

The Bradford DBA menawarkan pelbagai perkembangan peribadi dan peluang kerjaya, dan beberapa pelajar kami menerbitkan dalam jurnal akademik dan pengamal terkemuka. Pelajar-pelajar DBA di University of Bradford School of Management akan menjadi sebahagian daripada rangkaian alumni antarabangsa kami. Pelajar DBA semasa dan baru-baru ini bekerja untuk syarikat-syarikat seperti Shell International, Siemens, Bayer, ING Group dan Phillips International.

Akreditasi profesional

Kami bangga menjadi ahli kumpulan perniagaan elit untuk memegang pentauliahan tiga Equis, AMBA dan AACSB, yang sering disebut sebagai "Triple Crown".

Kedudukan

The Bradford Doctorate in Business Administration (DBA) adalah salah satu daripada 26 program DBA di dunia dan satu daripada lima di UK disenaraikan oleh Majalah CEO, berdasarkan akreditasi, kualiti fakulti, geografi dan kedudukan antarabangsa.

University of Bradford menduduki ranking 301-400 di dunia untuk Perniagaan dan Ekonomi di Peringkat Universiti Peringkat Tinggi Tahun 2019.

Syarat kemasukan

Kami mengalu-alukan semua permohonan untuk program DBA, terutamanya daripada pemohon yang kepentingannya melengkapi kepakaran Pusat Penyelidikan kami (Perakaunan, Kewangan dan Ekonomi, Orang, Organisasi dan Keusahawanan; Logistik, Rantaian Pembekalan dan Teknologi; Perniagaan Antarabangsa, Pemasaran dan Penjenamaan).

Untuk DBA, anda harus mempunyai:

 • Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dari institusi yang diiktiraf.
 • Pengalaman kerja pengurusan minimum yang berpengalaman selama lima tahun.
 • Satu cadangan penyelidikan.
 • Dua rujukan (satu akademik, jika boleh).
 • Tahap kecekapan tinggi dalam bahasa Inggeris.

Cadangan penyelidikan

Ini adalah bahagian penting dalam permohonan anda. Cadangan penyelidikan anda akan digunakan untuk menilai kualiti dan keaslian idea penyelidikan anda, kemahiran berfikir kritis anda, memahami kesusasteraan yang relevan dan kemungkinan penyelidikan yang dicadangkan. Ia juga akan digunakan untuk mengenal pasti penyelia yang sesuai, oleh itu ia memang bernilai menumpukan masa dan usaha kepadanya.

Cadangan penyelidikan hendaklah antara 1500 perkataan dan 2500 perkataan. Walaupun kami tidak mendesak format yang pasti, kami mengesyorkan anda untuk mengikuti struktur yang digariskan di bawah.

Tajuk: tajuk harus menjadi ringkasan ringkas penyelidikan yang dicadangkan.

Pengenalan: bahagian ini harus memberikan penerangan ringkas bidang subjek di mana penyelidikan itu berada di, nyatakan soalan penyelidikan pusat anda dengan jelas dan jelaskan sebab-sebab cadangan penyelidikan yang meyakinkan.

Kajian kesusasteraan: bahagian ini memerlukan semakan pendek kajian sedia ada (terutamanya yang diterbitkan dalam risalah dan pengamal berkala). Anda perlu menerangkan bagaimana penyelidikan anda didorong oleh jurang dalam kesusasteraan sedia ada dan mengulas bagaimana penyelidikan anda boleh dimaklumkan oleh literatur sedia ada secara teoritis dan praktikal. Kajian literatur yang baik harus menunjukkan bagaimana penyelidikan yang dicadangkan dikaitkan dengan kajian terdahulu, menentukan dimana caruman khususnya dapat berbohong dan menunjukkan bagaimana sumbangan khusus yang dimaksudkan dapat dicapai melalui menggambar idea dan kekuatan dari penyelidikan yang sedia ada.

Kaedah penyelidikan: terdapat pelbagai kaedah penyelidikan. Oleh itu, adalah penting bahawa bahagian ini memberikan gambaran yang jelas mengenai pilihan kaedah penyelidikan anda (iaitu penyelidikan kuantitatif atau kualitatif) dan menjelaskan mengapa yang dipilih paling sesuai untuk penyelidikan anda. Bahagian ini juga harus merangkumi butiran kaedah pengumpulan data dan analisis data dan memberi ulasan mengenai kebolehlaksanaan pengumpulan data.

Sumbangan: penting bagi penyelidikan dan pengaruh DBA terhadap kedua-dua teori dan konsep akademik, dan juga amalan perniagaan dan organisasi.

Rujukan: sebarang kajian yang dikemukakan dalam cadangan itu hendaklah disenaraikan pada akhir dokumen menggunakan gaya rujukan Harvard.

Pautan yang berkaitan: Office Home UK Border Agency - untuk mendapatkan maklumat mengenai visa dan imigresen untuk pelajar antarabangsa.

Keperluan bahasa Inggeris

Program ini diajar, diawasi dan diperiksa dalam bahasa Inggeris, jadi anda mesti dapat membuktikan kebolehmampuan anda dalam bahasa itu jika bukan bahasa pertama anda. Sekiranya kita memerlukan keterangan penguasaan bahasa Inggeris anda, anda dikehendaki mencapai sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya 6.5 pada ujian IELTS (tanpa ujian kecil kurang daripada 6.0). Keputusan Ujian TOEFL min 94.

Sekiranya anda tidak memenuhi syarat IELTS, anda boleh mengambil kursus Bahasa Inggeris di University of Bradford .

Apa yang anda akan belajar

Ini melibatkan melengkapkan anda dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk bekerja dengan berkesan dalam persekitaran yang berubah dengan cepat dan mencabar. Anda akan membangunkan kompetensi untuk berfikir kritis dan strategik dan mengenal pasti program penyelidikan yang kompleks yang diperlukan untuk membangunkan pendekatan baru atau pengetahuan baru yang akan mendorong perubahan organisasi dan membuat sumbangan penting kepada pembangunan profesion pilihan anda.

Modul

Teras

 • Pengenalan Kaedah Penyelidikan untuk Doktor Pentadbiran Perniagaan
 • Falsafah Penyelidikan
 • Kaedah Penyelidikan Kualitatif untuk DBA
 • Kaedah Penyelidikan Kuantitatif untuk DBA
 • Kritikan Pengurusan Penyelidikan Pengurusan
 • Kajian Semula untuk Kajian DBA
 • Kajian lanjutan dalam pengurusan dan kajian perniagaan (1): Pengamal sebagai pengarang
 • Kajian lanjutan dalam pengurusan dan kajian perniagaan (2): Menterjemahkan penyelidikan ke dalam amalan
 • Tesis DBA

Pembelajaran dan penilaian

The Bradford DBA menyediakan struktur sambilan yang unik dalam kajian ketat, tertumpu, amalan penyelidikan berterusan dan taksiran praktikal yang berterusan. Kursus ini menggabungkan pembelajaran jarak jauh dengan kelebihan kajian bersemuka.

Anda akan menghadiri beberapa bengkel kediaman. Pada tahun pertama terdapat empat sesi perumahan yang tersebar sepanjang tahun, tiga hingga lima hari dalam tempoh. Pada tahun dua terdapat tiga lagi modul kediaman, masing-masing selama tiga hari.

Peringkat pengajaran DBA terdiri daripada ceramah, seminar dan bengkel. Anda juga akan menjalankan penyelidikan empirikal anda sendiri.

Semasa fasa penyelidikan, terdapat pengawasan yang rapat, sokongan dan pemantauan kemajuan pelajar. Terdapat juga bengkel tinjauan rakan sebaya di mana anda akan membincangkan penyelidikan anda dengan rakan-rakan peserta dan berkongsi idea.

Yuran kelas tambahan

£ 41,000 dibayar lebih empat tahun seperti berikut:

 • Tahun 1: £ 13,000
 • Tahun 2: £ 13,000
 • Tahun 3: £ 7,500
 • Tahun 4: £ 7,500

Yuran penerusan tahunan sebanyak £ 5,000 dikenakan untuk setiap tahun selepas empat tahun.

Yuran pengajian DBA meliputi kos kuliah, tutorial, penilaian, peperiksaan dan penyeliaan. Ia tidak meliputi perjalanan, penginapan, buku, percetakan atau tesis yang mengikat.

Sokongan kerjaya

Universiti ini komited untuk membantu pelajar membangun dan meningkatkan kebolehpasaran dan ini merupakan sebahagian daripada banyak program. Sokongan pakar boleh didapati sepanjang kursus dari Khidmat Kerjaya dan Khidmat Pekerjaan, termasuk bantuan untuk mencari kerja sambilan semasa belajar, penempatan, kerja bercuti dan kekosongan siswazah. Pelajar digalakkan untuk mengakses sokongan ini pada peringkat awal dan menggunakan sumber yang luas.

Direka khusus untuk penyelidik doktoral, terdapat peluang latihan dan pembangunan yang luas termasuk dalam Rangka Kerja Penyelidikan Siswazah yang unik dan fleksibel. Tawaran yang dipesan khusus untuk pelajar penyelidikan menyediakan peluang latihan untuk menyokong kebolehpasaran masa depan anda dan perkembangan anda sebagai penyelidik bebas.

Penggalak kerjaya

Semasa anda belajar di Fakulti Pengurusan, Undang-Undang dan Sains Sosial, anda akan berpeluang untuk mengambil bahagian dalam program penggalak kerjaya yang tersendiri sepanjang tempoh kursus anda. Program ini direka bentuk untuk melengkapkan anda dengan kemahiran dan sifat siswazah yang diperlukan untuk bekerja siap ketika mencari pekerjaan dengan organisasi inovatif terkemuka.

Program Peningkatan Kerjaya menawarkan peluang untuk mendapatkan sijil dalam:

 • Lesen Memandu Komputer Eropah (ECDL) - tanda aras bagi celik digital
 • Sage 50 Perakaunan dan Sage 50 Penggajian - latihan yang akan membolehkan anda mengembangkan kemahiran perakaunan dan penggajian perisian terkemuka
 • Sijil Pengurus Projek Profesional - memberikan anda kelebihan ketika mencari untuk menjadi Pengurus Projek Bersertifikat
 • Analisis data dan kemahiran laporan Big - menggunakan Perisian dan Perkhidmatan (SAS) yang akan membawa kepada pensijilan.

Di samping itu, program ini juga termasuk aktiviti untuk menggalakkan kerja berpasukan, keyakinan, komunikasi dan banyak kemahiran lain yang dicari oleh majikan.

Membangun portfolio Sijil Kemajuan Profesional Berterusan (CPD) akan menunjukkan kepada majikan bahawa anda bukan sahaja bercita-cita tinggi tetapi juga mengambil tanggungjawab untuk pembangunan profesional anda sendiri.

Prospek kerjaya

Bradford DBA direka khusus untuk graduan MBA (atau setara) yang mencari cabaran seterusnya dalam kerjaya mereka.

Memandangkan program DBA pertama kali dilancarkan pada tahun 2001 di Sekolah Pengurusan, pelajar DBA kami akan menyertai rangkaian alumni antarabangsa kami dari kalangan perniagaan terkemuka. Para pelajar DBA semasa dan baru-baru ini bekerja untuk syarikat terkemuka seperti Shell International, Siemens, Coca Cola, Volvo, Bayer, ING Group dan Phillips International.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Bradford, you’ll benefit from - and be a part of – teaching and research that harnesses technology for the good of society. You’ll learn from academic and industry experts who are ... Baca lebih lanjut

At the University of Bradford, you’ll benefit from - and be a part of – teaching and research that harnesses technology for the good of society. You’ll learn from academic and industry experts who are shaping the future of their sectors in world-class facilities. We’ve invested millions of pounds in high-tech learning environments, such as our motion capture studio and new School of Management facilities. During your time with us, you can become the very best version of yourself. The University is a place where you can expand your mind and make lifelong friends; where you can grow, learn, experience. Where you can belong, and where we support you every step of the way. Baca Ringkas